De Weg naar Deel Twee: Boekhouden en Time-keeping

Dus… ik had een goed idee.

Wat als ik nou, omdat ik toch het plan heb een vijfluik van epische proporties te schrijven, gewoon een gedegen boekhouding bij zou houden van alle plaatsen, personages, plotpunten en tijdpaden die maar nodig zijn voor mijn Wanderers-reeks?

Prima, goed plan, niks mis mee. Voorkom je dat personages van haarkleur en leeftijd wisselen, of dat twee of drie bijfiguren op verschillende locaties exact dezelfde omschrijving en bijna dezelfde naam krijgen. En dan kun je eindelijk eens een consistente wisseling der seizoenen beschrijven in de lange queestes van je avonturiers.

Probleem is echter dat ik dit goede idee pas heb gekregen nadat The Wanderers I al zeven jaar een feit is, en het manuscript van The Wanderers II al enige tijd ligt te chambreren, wachtend op een tweede lezing.

Afijn, retroactieve consistentie is ook consistentie. Dus ben ik de afgelopen vier weken bezig geweest met het herlezen (voor de derde keer, sinds publicatie?) van The Wanderers I: Spinner’s soldier. En schrijf ik ieder persoonsgegeven en gehucht, iedere verminking en iedere scheet van iedere B-lister maar braaf op. Want wat je echt niet moet willen, als gevierd schrijver met een fanbase van dozijnen, is de backlash die je krijgt als een geliefd personage in deel 1 nog omschreven staat als ‘ruddy’, in deel 2 als ‘fiery-haired’ en in deel 3 weer als ‘auburn’.

Ik zou een lange omschrijving kunnen geven van alle struikelblokken, dilemma’s, onbedoelde paradoxen en andere beren op de weg die ik gaandeweg ben tegengekomen, maar een plaatje zegt meer dan 1000 woorden (die verhouding ligt bij mij misschien zelfs op 1:1037). Dus kijk hieronder voor een voorbeeld van mijn boekhouding in vier screenschots. Gecensureerd/Rutte-III-d waar nodig voor het voorkomen van potentiële spoilers voor deel 2.

1/5: De main cast! (En Aristoteles is een pad, want sommige dingen veranderen nooit)
2/5: De paardjes mogen er ook wezen!
3/5: A whole new cast of creeps
4/5: Work in progress
5/5: Tijdrovend, dat time-keeping

The Wanderers II: Maker’s mission verschijnt najaar 2023!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top