Zevenaar in Zeven Sagen

Legenden uit de Liemers: een bundel van zeven auteurs

Marieke Frankema in de rol van Fredegunde van der Nevelhorst: een dame met een ogenschijnlijk romantisch, maar verrassend ijzingwekkend verhaal.

Afgelopen zondag, 2 juni 2019, was het zo ver: op het Buitenblik Festival te Zevenaar, dicht bij het water waar een dorp verdronken ligt, onder de fraaist versierde boom die deze auteur in jaren heeft gezien, presenteerden de zeven auteurs van Nimisa hun bundel Legenden uit de Liemers. Een bundel die tot stand is gekomen in samenwerking met boekhandel Rebers. Die zeven bestaande legendes uit Zevenaar en omstreken in unieke hertellingen behelst. Een bundel waar ik met ziel en zaligheid aan mee heb mogen werken.

Legenda/agenda

Legenden, zoals de legenden van de Liemers, leven bij gratie van doorvertelling. Bij gratie van vertellers die de kern van een verhaal vatten en over weten te brengen aan een nieuw publiek, aan volgende generaties. Maar het zou dwaas zijn om te denken dat een verteller hierin altruïstisch te werk gaat. Want ja, wat is nu eigenlijk een legende?

Het Latijn vertelt ons dat legenda letterlijk betekent: ‘zaken die gelezen moeten worden’. Oorspronkelijk ging het hier om Heiligenlevens: de levens van door God gekozen mannen die de leer van Christus verspreiden, niet alleen door woorden, maar vooral ook door daden.

Drakendoder goes Christian

Een voorbeeld van zo’n Christelijke ‘legende’ is die van Sint Joris, beter bekend als ‘Joris, die van de Draak’, uit de Legenda aurea. Een kloeke ridder die een prinses redt, en een koninkrijk verlost van de draak die hun kinderen oppeuzelt, en en passant de gehele gemeenschap doopt. Maar dit is niet hoe het verhaal begon: de oorsprong van ‘Joris en de Draak’ ligt in een ouder, Grieks verhaal. Over Perseus die Andromeda van een draak redt, en vervolgens met haar trouwt.

In ‘Joris en de Draak’ wordt er niet getrouwd. De prinses staat slechts symbool voor het pure, het zuivere. De draak voor de duivel. Motieven worden herschikt om het verhaal te maken dat de verteller beoogt: een waarschuwing voor de duivel, de belofte van Gods gratie.

Legendes leven door het doorvertellen, zo blijkt wel. Ze rijpen en ademen door overlevering, maar bereiken nooit een definitieve, uitgekristalliseerde staat. Iedere verteller voegt zijn eigen kruiden toe aan de steeds smeuïgere soep van mythevorming. En iedere verteller heeft zo zijn eigen bedoelingen. Zijn eigen agenda. Het zou dwaas zijn om te denken dat de verteller neutraal, onpartijdig en belangeloos is.

En ja, ik zeg dit als verteller. Die je toch van harte aanbeveelt om de verhalenbundel ‘Legenden uit de Liemers’ te kopen. Ik ben me bewust van de ironie 🙂

Legenden uit de Liemers verschijnt 12-06-2019 bij Nimisa Publishing House, ligt reeds bij boekhandel Rebers en is al via bol.com te reserveren. Lees hier meer over het project.

Legenden uit de Liemers is een fraaie uitgave, met foto’s van Jeroen Mies.

1 reactie

  1. […] gebeuren mooie dingen in schrijvend Nederland. Projecten vol passie worden opgezet, soms op de traditionele wijze – via kleinere of grotere uitgeverijen – […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven